Wat is een Tandprotheticus?


Een tandprotheticus is een specialist in het aanmeten en vervaardigen van alle uit de mond te nemen prothetische voorzieningen. Dit is onder andere de volledige prothese, deze wordt aangemeten en vervaardigd zonder dat daar een verwijzing van b.v. een tandarts voor nodig is. Ook vervaardigt de tandprotheticus geheel zelfstandig partiële protheses, frame protheses en overkappingsprotheses op wortels of implantaten, het zogenaamde klikgebit.


Vanaf het eerst bezoek tot plaatsen werkt de tandprotheticus zelfstandig aan uw kunstgebit. Hierbij bespreekt hij/zij met u, uw persoonlijke wensen. Na enige bezoeken aan de tandprotheticus beoordeelt hij/zij samen met u de in was gemaakte proefprothese. De stand van de tanden, de esthetiek en de techniek worden daarbij nauwkeurig gecontroleerd. Veranderingen zijn nu nog mogelijk. Als dan alles goed is, wordt de prothese afgemaakt en geplaatst. Van af het eerste bezoek tot het plaatsen van een nieuw kunstgebit, worden er ongeveer vijf bezoeken aan de tandprotheticus gebracht. Nadat de prothese geplaatst is zult u even moeten wennen. Deze gewenningsperiode is individueel afhankelijk en duurt meestal 3 tot 6 weken.


Wat is het verschil tussen een tandprotheticus en een tandtechnicus? 


Een tandtechnicus of een klinisch prothese technicus wordt niet erkend door uw zorgverzekeraar en derhalve worden hun declaraties ook niet vergoed. 

Controleer daarom altijd zorgvuldig wie uw behandelaar is, zodat u niet voor financiële verrassingen komt te staan! 


De tandprotheticus daarentegen mag direct declareren bij de zorgverzekeraar en wordt erkend volgens de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Daarnaast is de tandprotheticus verplicht diverse nascholingscursussen te volgen om ingeschreven te blijven in het Kwaliteitsregister.